Op weg naar een energiezuinigere woning? Dan is de combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp een slimme zet. Waar zonnepanelen stroom opwekken, zorgt een warmtepomp voor efficiënte verwarming van je huis én je kraanwater. Samen zorgen ze ervoor dat je energierekening flink kan dalen, je energielabel verbetert en je woningwaarde kan stijgen. Maar hoe werken de warmtepomp en zonnepanelen samen en wat betekent dit voor je terugverdientijd?
Als Batman en Robin
Een warmtepomp heeft stroom nodig om te kunnen werken. Door deze stroom op te wekken met je eigen zonnepanelen, verbruik je minder netstroom en ben je minder afhankelijk van stijgende energieprijzen. De stroom die je overdag opwekt, gebruik je direct om je huis te verwarmen of warm water te maken.
Zeker in het voor- en najaar – wanneer je warmtevraag hoger is en de zon zich vaker laat zien – versterken zonnepanelen en warmtepomp elkaar optimaal. Zo benut je de zelf opgewekte energie het beste én beperk je het terugleveren.
Het begint bij een goede afstemming van je verbruik, dakoppervlak en warmtevraag. Je hebt voldoende zonnepanelen nodig om het verbruik van je warmtepomp te dekken. Hoeveel dat er zijn, hangt af van:
Een hybride warmtepomp gebruikt vaak zo’n 1.000 tot 2.500 kWh per jaar extra. Bij een volledig elektrische warmtepomp is dat nog meer.
Tip: gebruik onze zonnepanelen scan om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt in combinatie met een warmtepomp.
De terugverdientijd van een warmtepomp met zonnepanelen hangt af van verschillende factoren:
Gemiddeld ligt de terugverdientijd van een warmtepomp tussen de 7 en 12 jaar, afhankelijk van het systeem. Met zonnepanelen erbij verkort je die tijd vaak, omdat je veel minder stroom van het net hoeft te kopen.
Emiel, expert verduurzamen
Voor je warmtepomp krijg je subsidie via de ISDE-regeling (Investeringssubsidie Duurzame Energie), die een deel van je investering vergoedt. De btw op zonnepanelen is ook in 2025 nog 0%, wat ook hier een fijne korting oplevert.
Als je budget het toelaat, is het ideaal om beide tegelijk aan te schaffen. Maar dat hoeft niet. Veel mensen kiezen er eerst voor om zonnepanelen te plaatsen, zodat ze alvast stroom opwekken. Daarna volgt de warmtepomp, die dan gebruik kan maken van die eigen zonnestroom. Zoals gezegd, verbruikt een hybride warmtepomp vaak zo’n 1.000 tot 2.500 kWh per jaar extra. Als je eerst een warmtepomp laat plaatsen, ben je dus minder voordelig uit.
Let er bij de aanschaf van je zonnepanelen wel op dat je alvast rekening houdt met het extra stroomverbruik van een toekomstige warmtepomp. Zo voorkom je dat je later panelen moet bijplaatsen (wat vaak minder efficiënt en duurder is).
Gouden trio
Wil je nóg een stap verder gaan? Dan is de combinatie van warmtepomp, zonnepanelen én een thuisbatterij het ideale trio. Met een thuisbatterij sla je overtollige zonnestroom op om op een later moment te gebruiken – bijvoorbeeld ’s avonds of op dagen met weinig zon. Zo hoef je minder stroom terug te leveren aan het net én verbruik je nóg meer van je eigen opgewekte energie. Zeker in combinatie met een warmtepomp – die ook ’s avonds stroom gebruikt – is dit een slimme aanvulling. Twijfel je of het in jouw situatie zinvol is? Wij geven je in een adviesgesprek graag een eerlijk en persoonlijk advies.
HomeQgo maakt het kiezen van zonnepanelen makkelijk:
Jazeker! Je gasrekening gaat met een warmtepomp in huis omlaag (zeker als je voor een all-electric warmtepomp kiest. Je stroomverbruik stijgt dan wel, maar daar komen je zonnepanelen handig van pas om je verbruik (deels) te compenseren.
Ja, die kans is wel heel groot. Energielabels zijn afhankelijk van verschillende dingen zoals de mate van isolatie, de duurzame energiebronnen die je gebruikt en van het type glas. Goede isolatie in combinatie met HR++ glas, zonnepanelen en een warmtepomp zijn aanwezig in woningen met energielabel B of A.